2013/05/20

Starppersonu komunikācija priekšvēlēšanu kampaņās



Tiešās jeb starppersonu vēlētāju uzrunāšanas formas nozīmība priekšvēlēšanu kampaņās ir ļoti būtiski mainījusies. Laikā pirms plašsaziņu līdzekļu parādīšnās tā bija galvenā atribūtika cīņā par elektorāta atbalstu (piem., Antīkajā Grieķijā). To lomu pamazām pārņēma plašsaziņas līdzekļi, jo deva iespēju aptvert lielāku auditoriju un politiskajiem aktieriem radīt nedaudz mītiskākus tēlus, jo zuda tieša saskarsme un radās lielāka iespēja variēt. Tomēr priekšvēlēšanu kampaņās starppersonu komunikācijas nozīmība nav zudusi, tieši pretēji, pēc sākotnējo plašsaziņas līdzekļu un tehnoloģisko risinājumu uzvaras gājiena, tās nozīme mūsdienās atkal sākot palielināties. Tiesa, nedaudz modificētākā veidā un kombinējot ar plašsaziņas līdzekļu iespējām.
„Starppersoniska komunikācija ar vēlētājiem ir normāla un svarīga, tai ir nepieciešams pievērst nelielu plašsaziņu līdzekļu uzmanību. Kad informācija par kampaņu un vēlētājiem ir plašsaziņas līdzekļos, vēlētāji tiek vairāk iedrošināti uz tiešu komunikāciju.”[1]
„Kandidāts personiskajos kontaktos ar vēlētāju nedrīkst būt pretrunās ar plašsaziņas līdzekļos pieteikto tēlu un programmu. Tieši pretēji, izbraucienu un tikšanās mērķis ir pārliecināt vēlētājus, ka pieteiktais imidžs pilnībā atbilst kandidātam. Kandidātiem ir jākļūst aktierim, kuri pilnībā saplūduši ar savu imidžu.”[2]
„Stokholmas Berghs School of Communications pēdējos gados veic sistemātiskus pētījumus, izjautājot žurnālistus un PR darbiniekus par patlaban noteicošo jauno mediju ainu. Viens no interesantākajiem secinājumiem ir atziņa, ka masu komunikācijas vietā aizvien noteiktāk nostājas individuālā komunikācija.”[3]
Šāda viedokļa pamatā ir daudzu notiekošo procesu rezultātā radītā sabiedrības pluralizācija, atomizācija. „Sabiedrība ir sašķēlusies mikrogrupās, kuras paralēli aptver dažādus sociālos slāņus. (..) Žurnālisti lielā mērā ietekmē šo šķelšanos, piemēram, tagad nav iespējams izdot žurnālus „sievietēm” vai „jaunietēm”, makrogrupas auditorija ir sašķēlusies sīkās sekvencēs, un katrai tiek meklēta sava pieeja.”[4] Līdz ar to arī priekšvēlēšanu kampaņās ir jāparedz pēc iespējas dažādi komunikācijas kanāli un dažādi informācijas pasniegšanas veidi.
Lai starppersonas komunikācijas ceļā būtu iespējams aptvert pēc iespējas lielāku sabiedrības daļu un aktīvi īstenot dažādus polittehnoloģiskus risinājumus, nepieciešama komanda – atbalsta un/ vai operatīvās grupas. „Uz operatīvām grupām gulstas tādi pienākumi kā kampaņa „no mājas uz māju”, plakātu un skrejlapu ekspansija, aģitācija pa telefonu, masu pasākumi. Priekšvēlēšanu kampaņās visveiksmīgāk darbu izpilda no vietējām politiskās partijas struktūrām, sabiedriskām organizācijām un dažādām reliģiskām grupām izveidotas operatīvās grupas. Tieši tāpēc kandidātiem jācenšas panākt maksimālu interešu grupu atbalstu. Pietiekoši efektīvi uz mērķauditoriju iedarbojas veco ļaužu un jauniešu organizācijas un neformālās grupas.”[5]
„Operatīvo grupu palīgdarbiem piesaista studentus, pensionārus un bezdarbniekus. Jebkurā gadījumā vēlams, lai kodols tiktu izveidots no pārliecinātiem kandidātu atbalstītājiem, kuriem tik lielā mērā nav vajadzīgs materiālais stimuls, kā morālais.”[6] „Vietēja un reģionāla līmeņa vēlēšanās operatīvajām grupām var būt izšķiroša loma. Pretinieku plašsaziņas līdzekļu kampaņa nespēj pilnībā neitralizēt iegūto rezultātu tiešajos kontaktos ar vēlētāju.”[7]
Kā viens no visefektīvākajiem starppersonu komunikācijas veidiem tiek uzskatīti labi pārdomāti masu pasākumi. „Galvenie masu pasākumu uzdevumi ir:
·                   Radīt informatīvo materiālu plašsaziņas līdzekļiem;
·                   Tieša ideoloģiska un emocionāla iedarbība uz tās dalībniekiem, bet translācijas un plašas informatīvās kampaņas gadījumā – uz elektorātu.
Masu pasākumi rada masu politiskās līdzdalības ilūziju, kuru laikā rodas iespēja ietekmēt sabiedrības apziņu un paust idejas, kuras kāda iemesla dēļ nevar paust oficiāli. Vēl jo vairāk, paustās idejas var tikt pasniegtas kā sabiedrības masu pieprasījums.
Priekšvēlēšanu kampaņā un politiskās cīņas rutīnā masu akcijas ir tradicionāla metode darbam ar saviem vēlētājiem, atbalstītājiem. Pie tam ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību dalībnieki kļūst par instrumentu darbam ar citu politisko spēku atbalstītājiem, politiskajiem pretiniekiem un svārstīgajiem.
Masu pasākumu laikā var:
·                   Tikt izvirzītas aktuālas prasības būtiskai elektorāta daļai;
·                   Tikt izvirzītas sabiedrības prasības, ar kurām kandidāts vai viņa pārstāvētā organizācija „apbruņojas”, izvirza kā sev saistošas;
·                   Tikt demonstrēts kandidāta masu atbalsts, viņa uzskatu vienotība ar vēlētāju uzskatiem.”[8]
Masu pasākumiem var būt arī prezentējoša ievirze: sabiedrībai tiek dota iespēja tuvāk iepazīt kandidātu.
„Priekšvēlēšanu kampaņā rīkotie masu pasākumi un to videoieraksti ir īpaši efektīvi jaunajiem kandidātiem. Masu atbalsta demonstrēšana ir spējīga lauzt sabiedrības skepticismu un negatīvo attieksmi pret jaunajiem sabiedrības līderiem. Opozīcijas partijām un kustībām masu pasākumi ir pats spēcīgākais neparlamentārais konstitucionālais līdzeklis iedarbībai uz esošo varu. Šāda metode tiek pielietota arī informatīvās blokādes pārraušanai.”[9] Respektīvi, tie plašsaziņas līdzekļi, kuri jelkāda iemesla dēļ atsakās atspoguļot kādu konkrēto personu vai organizāciju, ievērības cienīga masu pasākuma gadījumā ir spiesti to darīt.
Kā redzams, visa pamatā, lai arī kādā veidā tā tiek īstenota, ir saskarsme. Ar saskarsmes palīdzību tiek veidots sabiedrības viedoklis, attieksme pret dažādām lietām. „Viena no galvenajām politisko partiju problēmām ir saistīta ar darbības saturīgumu. Ja partija par sevi nepaziņo publiskās politikas lauciņā, neņem dalību politiskajos diskursos, ja neinjicē politiskus notikumus un informacionālos iemeslus, tad šādam politiskajam projektam ir īss mūžs.”[10] Tikai viena veida komunikācijas kanāla izmantošana nevar atnest lielus panākumus. Katram no kanāliem ir gan savi plusi, gan mīnusi. Ne katrs kanāls spēj ziņojumu nogādāt pie ikviena potenciālā vēlētāja, ir jācenšas tos kombinēt.

Pilns pētījums "Tendences Latvijas politisko priekšvēlēšanu kampaņās" pieejams šeit.



[1] Trent, Judith S., Friedenberg, Robert V. (1996). Political campaign communication: principles and practices – 4th ed., Praeger Publishers, 311.p.
[2] Максимов А.А. (2003), Война по правлам и без... Технологии изготовления предвыборных миражей – М.: Дело,. – 140 с
[3] Veinberga S. (2000) Publiskās attiecības. PR teorija un prakse. Zvaigzne ABC 280.lpp. [kopā 328 lpp]
[4] Veinberga S. (2000) Publiskās attiecības. PR teorija un prakse. Zvaigzne ABC 280.lpp. [kopā 328 lpp]
[5] Максимов А.А. (2003), Война по правлам и без... Технологии изготовления предвыборных миражей – М.: Дело,. – 180 с
[6] Максимов А.А. (2003), Война по правлам и без... Технологии изготовления предвыборных миражей – М.: Дело,. – 181 с
[7] Максимов А.А. (2003), Война по правлам и без... Технологии изготовления предвыборных миражей – М.: Дело,. – 181 с
[8] Максимов А.А. (2003), Война по правлам и без... Технологии изготовления предвыборных миражей – М.: Дело,. – 186 с
[9] Максимов А.А. (2003), Война по правлам и без... Технологии изготовления предвыборных миражей – М.: Дело,. – 187 с
[10] Максимов А.А. (2003), Война по правлам и без... Технологии изготовления предвыборных миражей – М.: Дело,. – 161 с

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru